De ce sa iti protejezi pielea cand faci sport?

Dacă faci sport este important să ai grijă de tenul tău. Văd la sală fetele care evită să folosească prosopul când vin la clasele de grup sau când se duc în sala de forță, deși este o regulă scrisă care te obligă să folosești prosopul. Când tu crezi că o singură oră nu îți poate afecta pielea dacă atingi salteaua sau aparatele care au fost atinse de sute de persoane, te înșeli. Pun accentul pe un spațiu închis însă se aplică oriunde alegi să îți faci exercițiile fizice. Îți recomand să îți folosești un prosop, ca și regulă a ta, pentru a ocolii diversele infecții pe care le poți luă fără să îți dai seamă.
Descoperim cum putem să ne protejăm pielea de astfel de afecțiuni și care sunt ele. Toate aceste informații le impărtăseste cu noi Dr. Dana Bratu, medic specialist dermatolog, care în decursul carierei a participat la peste 15 cursuri de specializare organizate atât național cât și internațional, a obținut 4 premii semnificative în cadrul unor evenimenente de top precum Galele FASMR sau programul „Leaders School 10”. Pe langă acestea este și membru la Societatea Romană de Dermatologie, Academia Eurpeană de Dermatologie și Venerologie precum și la Academia Americană de Dermatologie. Informațiile importante despre cum să ne protejăm pielea, pe care Dr. Dana Bratu le-a studiat în mulți ani de studiu, le putem regăsi în următorul articol.

1. Acneea

Este o secreție exagerată de sebum asociată cu ocluzia porilor. Ea fiind și cea mai frecvență afecțiune care poate apărea la sală dacă nu îți protejezi pielea faciala.
Dr. Dana Bratu ne spune că: folosirea cremelor și fondurilor de ten comedogenice blochează porii, iar din acest motiv este esențial să va demachiati înainte de a intră în sala de sport.

Dacă vii de la job, să ai la tine șervețele demachiante în geantă. O acnee preexistentă poate fi agravată de căldură, iritație și contactul cu produse de îngrijire a părului, așa că va recomand să va prindeți părul strâns în coadă pentru a evită contactul cu tenul. Mai mult, nu aplicați înainte de sală produse uleioase pe păr și mai ales la nivelul rădăcinilor părului pentru că pot migra pe frunte și determina leziuni acneiforme.

2. Foliculita

Este o infecție localizată la nivelul firului de păr, ea poate să apara pe brațe sau torace. Respectarea unor reguli de igiena personală dar și alegerea unei locații curate, elegante, va protejează de aceste neplăceri. Folosirea prosopului personal înainte de a va așeza pe saltea sau pe aparate de fitness, curățarea aparetelor înainte și după folosire cu soluții speciale dezinfectante previn transmiterea anumitor infecții bacteriene cutanate.

3. Eczeme și inflamații ale pielii

Alegeți echipament sportiv de calitate, dintr-un material care să favorizeze eliminarea transpirației și uscarea rapidă. Contactul prelungit a unei pieli umede cu un material sintetic poate determină eczeme și inflamații ale pielii iar dușul după sală este recomandat de fiecare data. Ba chiar este de preferat să faceți un dus rapid imediat după antrenament pentru a curata pielea de transpirație și a aplica un emolient blând, care să calmeze orice iritație și să hidrateze. Evitați gomajul sau exfolierea excesiva pentru că pielea este sensibilă și riscați să dezvoltați dermatite de contact.

4. Ciuperca piciorului

Mediul cald și umed favorizează transmiterea unor anumite tipuri de fungi. Ciupercă piciorului (cunoscută că și “picior de atlet”) poate fi evitată dacă purtați papuci inclusiv la dus și va asigurați că nu pășiți desculț. Încălțămintea trebuie aerisita după fiecare antrenament, iar hainele trebuie spălate de fiecare data. Nu împrumutați hainele sau adidașii de sport altor persoane!
Prin piele se pierd multe lichide în timpul unui efort fizic intens așa că nu uitați să consumați apa, dar și să aplicați creme sau loțiuni emoliente imediat după dus! În acest fel, pielea se va menține sănătoasă și tânără.
Mi-ar plăcea și mie, însă în special pentru TINE, ar fii util ca începând de astăzi, să faci mici schimbări! Poate îți vei uita prosopul acasă sau poate nu îți cureți aparatele mereu, dar antrenează-te să faci asta, ideea este să începi să faci mici schimbări pentru protejarea pielii tale, pentru siguranța ta.

Dacă intenția ta de a executa un antrenament nu s-a concretizat încă, mai ai timp să alegi un antrenament online! Vara se apropie cu pași repezi, iar dorința ta de a arăta și de a te simți bine se va concretiza REPEDE atunci când alegi să prioritizezi acest aspect.
Mult succes, CAMPIONULE!

Comments are closed.